1907 Villa Santpoort

i.s.m Emma Repelaer van Driel

 

 

Deze villa, een provinciaal monument en ontworpen door Gerrit Rietveld voor de familie van Dantzig eind jaren '60, wordt door ons getransformeerd naar een goed geïsoleerde en meer zelfvoorzienende woning, waarbij het uiterlijk (nagenoeg) intact wordt gelaten. Door een grondige analyse naar het (toekomstige) gebruik en de bouwtechnische staat van het huis proberen we in te spelen op een lager energie gebruik.

 

Binnen de contouren van de drie bestaande badkamers, zijn twee nieuwe badkamers, welke met behoud van het karakter zijn ontworpen. Ze zijn nu geschikt  gemaakt voor gebruik dat aansluit bij de huidige tijd. Dit geldt ook voor de nieuwe keuken, die op dezelfde positie blijft gehandhaafd en qua karakter nauw aansluit op de oorspronkelijke keuken. De oude open haard is vervangen door een efficiënt verbrandende massakachel, die via de wand boven de haard een deel van de warmte afgeeft als stralingswarmte. De overige warmte verwarmt het buffervat die de (vloer-) verwarming voedt en warmwater levert aan de woning. 

 

De grootste ingreep is niet direct zichtbaar. Van het bestaande dak is een slim dak gemaakt. Hierin zijn ventilatie, sterk verbeterde isolatie en de techniek voor de energieopwekking (PV-cellen en zonnecollectoren) opgenomen. Voor het gebruikscomfort van de badkamers zijn er 3 daklichten toegevoegd. Alle ingrepen, in goed overleg met de Gemeente Velsen en Mooi Noord Holland genomen, zijn vanaf de openbare ruimte niet waarneembaar, waardoor het ontwerp van Gerrit Rietveld niet (zichtbaar) wordt aangetast. 

 

De zonering, de nieuwe energiehuishouding, de ventilatie met warmte terugwinning en het optimaal isoleren van het dak hebben het comfort van de woning enorm verhoogd, waarbij de energielast van het huis drastisch is teruggebracht. De woning is hiermee terug gebracht in de moderne tijd.

 

Ontwerpteam: Jeroen Bos & Emma Repelaer van Driel

Bouwfysisch advies: Dirk Jan Karsten - 1015

Constructie: Rik Schröder - Evers en Partners

Aannemer: Stephan Schneider - Vrolick, Haarlem

Bouwtoezicht: Ric Richards - Innovat projecten

Lichtontwerp: Paulo van Cuijck - Spot on

Haard ontwerp en bouw: Theo Dubois - Het Groene Vuur

Fotografie: David de Jong - Davidfotografie